Mitä tulisi ymmärtää kotisivujen tekemistä suunniteltaessa

LauriVerkkosivut yritykselle0 Kommenttia

Kotisivun rakentaminen on suunnittelua

Jaa tämä artikkeli

Kotisivut sisältyvät nykyään varmasti jokaiseen yrityssuunnitelmaan jollain tavalla. Jossain suunnitelmassa ehkä pelkkänä sivulauseena ja toisessa hyvin pitkälle vietynä suunnitteludokumenttina. Jokaiselle yritykselle verkkosivut ovat tärkeät. Jos ne laiminlyödään kokonaan, annetaan kilpailijoille järkyttävän paljon tasoitusta.

Digiyrittäjyydessä kotisivut ovat lähes poikkeuksetta elinehto. Rahaa pystyy varmasti tekemään netissä ilman kotisivujakin sosiaalisen median tai myynti- ja ostosivustojen avulla, mutta pitkäkestoinen ja varteenotettava yritystoiminta vaatii pysyvän nurkkauksen valtaamista Internetistä.

Olen suunnitellut kirjoittavani seuraavaksi artikkelisarjan, jossa selvennetään sitä, kuinka suunnitteilla olevan yrityksen nettisivuille valitaan sopivan kokoinen tontti ja miten sen voi hankkia järkevästi mutta samalla myös edullisesti. Tämä artikkeli on alustus aiheeseen ja siinä käydään läpi perusperiaatteet, joihin syvennytään myöhemmissä kirjoituksissa.

Kuinka kallista kotisivujen ylläpito on?

Säästä kotisivujen vuosikustannuksissaOma lähestymistapani digiyrittäjyyden tutkimiseen ja opiskeluun on se, että rahaa käytetään erittäin harkiten ja mahdollisimman riskittömästi. Voin olla väärässä, mutta pihiys lienee startup-yrityksille hyve. Yleensähän nuoret yritykset eivät ole alkuun voitollisia vaan joutuvat vaeltamaan niin sanotun kuolemanlaakson läpi ennen kuin saavuttavat pisteen, jossa tuottavat riittävästi voittoa pysyäkseen hengissä. Tällöin käytettävissä olevaa rahaa pitäisi kuluttaa vain oikeasti kriittisiin toimintoihin. Valtavien summien maksaminen kotisivupalveluista ei ole yksi niistä.

Otetaan tutkimuskohteeksi Esimerkkiyritys ja sen verkkosivut www.esimerkkiyritys.com. Ollaan hetki välittämättä siitä, mitä yritys on suunnitellut myyvänsä ja miten ja vilkaistaanpa vaatimukset kotisivuille sen yrityssuunnitelmasta.

Kotisivun on tarkoitus olla vain yksisivuinen ja siinä kerrotaan tärkeimmät ominaisuudet myytävälle tuotteelle sekä tarjotaan mahdollisuutta ottaa suoraan yhteyttä yritykseen. Lisäksi yritys tarvitsee yhden sähköpostin, joka on muotoa sukunimi@esimerkkiyritys.com. Verkkosivun ei uskota ylittävän 100 kävijän päivittäistä määrää ainakaan ensimmäisen vuoden aikana.

Hankitaanpa tutkimusmielessä yritykselle palvelut kahdella eri tavalla, jotka mahdollistavat tällaisen kotisivun tekemisen aikanaan. Ensimmäisessä vaihtoehdossa käytetään tunnettua suomalaista pakettiratkaisupalvelua ja toisessa vaihtoehdossa ostetaan palvelut osissa eri palveluntarjoajilta.

Esimerkkisivusto.com hankkimiseen liittyvien kustannusten vertailu
Pakettiratkaisu (Kotisivukone) Hajautettu ratkaisu
 Aloitusvuosi Seuraavat vuodet Aloitusvuosi Seuraavat vuodet
 Verkkotunnus  Ilmainen  15€ / vuosi NameCheap
10,04€ / vuosi
  NameCheap
10,04€ / vuosi
 Webhotelli  327,36 € / vuosi  385,44€ / vuosi MissHosting
12€ / vuosi
 MissHosting
53,88€ / vuosi
 Sähköposti 1 osoite
24€ / vuosi
1 osoite
24€ / vuosi
Zoho
Ilmainen
 Zoho
Ilmainen
 Yhteensä  351,36€ / vuosi  424,44€ / vuosi  22,04€ / vuosi  63,92€ / vuosi
Esimerkkisivusto.com
Sivuston toteuttaminen pakettiratkaisuna Kotisivukone-palvelun avulla maksaa vuosittain ensimmäisenä vuonna 351,36€ ja seuraavina vuosina 424,44€. Vastaavanlaisen sivuston toteuttaminen hankkimalla verkkotunnuksen NameCheap-palvelusta, webhotellin MissHosting-palvelusta ja sähköpostin Zoholta maksaa vuosittain ensimmäisenä vuonna 22,04€ ja seuraavina vuosina 63,92€.

Joidenkin mielestä reilu 300-400 euron vuosittainen hinta ei ole kovin suuri kotisivupalveluista. Jos kuitenkin ottaa huomioon, että toinen ratkaisu maksaa vuosittain muutamia kymppejä ja on silti todennäköisesti monipuolisempi ja skaalautuvampi, on pakettiratkaisun valinta kotisivujen perustaksi melkoista tuhlausta.

Lisäksi kannattaa huomioida, että esimerkiksi Kotisivukone rahastaa aivan kaikessa. Haluatko sivuillesi blogin? Maksa 4 euroa kuukaudessa. Haluatko ylimääräisen sähköpostiosoitteen? Maksa 2 euroa kuukaudessa. Haluatko verkkokaupan? Maksa lisää. Kotisivujen tekeminen WordPress-alustalla on ehkä hivenen teknisempää kuin Kotisivukoneella, mutta ainakin se on monipuolisempaa ja halvempaa.

Kalliolle vai kukkulalle rakennan minä kotisivuni?

Kotisivuja ei tehdä tyhjiöön. Niiden rakentaminen vertautuu itseasiassa todella paljon talon rakentamiseen. Kun selaat omalla tietokoneellasi eri verkkosivuja, se mitä näet ruudulla on kuin talojen julkisivut ja sisätilat sisustuksineen. Talon rakenteissa piilee kuitenkin kaikenlaista tärkeää ja merkityksellistä, joiden suhteen joku on tehnyt valintoja, mutta netin surffaajalle ne ovat pääsääntöisesti näkymättömiä. Lisäksi talo on rakennettu jonkinlaiselle tontille, joka sijaitsee jossain osoitteessa.

Unohdetaan kuitenkin toistaiseksi kotisivujen tekeminen. Palaan varmasti niihin ja ennen kaikkea WordPress-alustaan myöhemmissä artikkeleissa, mutta nyt ei ole vielä niiden vuoro. Keskitytään ennemmin niihin asioihin, jotka pitää huomioida ennen kuin omaa kotisivutaloa alkaa rakentaa.

Verkkotunnus (Domain): Mikä osoitteeni nimi on?

Verkkotunnus eli domainSuunniteltaessa omia kotisivuja varmaan ensimmäinen asia, mikä tulee mieleen, on verkkotunnus eli domain. Verkkotunnus on osoite, jonka avulla löydetään perille. Esimerkiksi tämän blogin verkkotunnus on nettiyritykset.com. Suhteellisen yksinkertaista, eikö vain?

Koska verkkotunnukset ohjaavat tiettyihin paikkoihin, on niiden oltava yksilöllisiä. Erilaiset päätteet mahdollistavat kuitenkin hyvin samankaltaisia osoitteita esimerkiksi nettiyritykset.net tai nettiyritykset.fi. Yleisimpiä päätteitä ovat .com (commercial), .net (network), .edu (education) ja .org (organization). Verkkotunnuspääte .fi on tarkoitettu suomalaisille henkilöille ja yrityksille. Erilaisia päätteitä on nykyään valtava määrä, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että .com on aina turvallinen valinta ja .fi hyvä valinta, jos yritystoiminta keskittyy pelkästään Suomeen.

Verkkotunnukset ostetaan määräajaksi, joka yleensä on minimissään vuosi. Hinnat vaihtelevat palveluntarjoajan mukaan. Kannattaa myös varmistaa palveluntarjoajan luotettavuus. Eräät palveluntarjoajat ovat ainakin joskus rekisteröineet verkkotunnukset omiin nimiinsä, jolloin palveluntarjoajan vaihtaminen saattaa muodostua kalliiksi tai jopa mahdottomaksi. Nettiyritykset.com -verkkotunnus on hankittu NameCheapilta, joka tosin ei ainakaan vielä kirjoitushetkellä tarjoa .fi päätteisiä tunnuksia.

Nimipalvelu (DNS, name server): Minne kotini osoite vie?

Nimipalvelu (DNS) kertoo minne verkkotunnus osoittaaVerkkotunnus on hankittu, mutta se ei vielä itsessään osoita minnekään. Netti eroaa fyysisestä maailmasta siten, että kun normaalisti tontit rakennetaan nimettyjen teiden ja katujen varsille, netissä osoitteen voi hankkia ensin itselle ja vasta myöhemmin liittää sen osoittamaan jollekin tietylle paikalle. Koska verkkotunnuksia ei ole sidottu mihinkään paikkaan valmiiksi, tarvitaan nimipalvelimia, jotka kertovat minne mikäkin nettiosoite vie.

DNS eli Domain Name System on Internetin nimipalvelujärjestelmä, jossa yksittäiset nimipalvelimet (Name Server) muuntavat verkkotunnuksia numeeriseen IP-osoitemuotoon, jota tietokoneet ymmärtävät. Järjestelmän voi ymmärtää helposti puhelinluetteloksi, joka yhdistää nimet numeroihin. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä tämä blogi sijaitsee osoitteessa 178.62.84.31. Tällaista numerosarjaa on kuitenkin vaikea muistaa, joten selaimen osoitekenttään kirjoitetaan verkkotunnus nettiyritykset.com. Hyödyntämällä DNS-nimipalvelujärjestelmää tietokone saa tietää, että nettiyritykset.com -osoitteen julkiset nimipalvelimet ovat dns1.registrar-servers.com ja dns2.registrar-servers.com. Nimipalvelimille on tallennettu tieto blogin numeerisesta IP-osoitteesta ja ne välittävät sen tietokoneelle, jolloin selain vihdoin löytää oikeaan paikkaan.

Webhotelli (Hosting): Tontti jolle rakennan sivuni

Kotisivut laitetaan webhotelliinTähän asti asiat ovat yleensä kohtalaisen yksinkertaisia, mutta kun lopulta tarvitsee valita se tontti, jolle oman kotisivutalonsa pystyttää, voidaan helposti tehdä huonoja ratkaisuja. En mene vielä tässä artikkelissa sen tarkemmin webhotellien yksityiskohtiin ja vaihtoehtoihin. Tärkeää valinnassa on kuitenkin mitoittaa se oikein. Et tarvitse (todennäköisesti) fyysisessäkään maailmassa meren rannalla sijaitsevaa hehtaaritonttia, jos suunnitelmanasi on rakentaa leikkimökki ja sama pätee myös webhotellien valinnassa. Tiedosta mitä aiot rakentaa ja mitä vaatimuksia se muodostaa webhotellille. Asioita, joita kannattaa pohtia, ovat kotisivujen koko, kävijämääräodote, kotisivujen erikoisvaatimukset, webhotellin skaalautuvuus ja niin edelleen.

Hyvät uutiset ovat, että väärät valinnat webhotellin suhteen ovat usein korjattavissa ja verkkotunnuksen voi aina osoittaa jonnekin muualle. Huonot uutiset ovat, että huonosti valittu webhotelli voi pitää kotisivuja ”vankinaan” ja vaihtaminen toiseen palveluun ei ole mahdollista. Webhotellin valinta on siis yksi merkittävimmistä päätöksistä, jonka joutuu tekemään nettisivujen tekemisen alkuvaiheessa.

Sähköposti: Minne sijoitan sähköpostilaatikkoni?

Sähköpostipalvelu pitää valita erikseenVerkkotunnuksen hankinnan jälkeen sitä todennäköisesti halutaan hyödyntää myös osana sähköpostiosoitetta. Yritykselle on uskottavampaa, kun käyttää sähköpostia muodossa sukunimi@esimerkkiyritys.com kuin etunimi.sukunimi@gmail.com.

Sähköposti toimii yllättävän samalla tavalla kuin posti fyysisessäkin maailmassa. Verkkotunnuksen hyödyntämiseen on yksinkertaistettuna kaksi vaihtoehtoa. Näistä helpompi ratkaisu on vain käskeä nimipalvelimet siirtämään sukunimi@esimerkkiyritys.com -osoitteeseen tulevat postit jo olemassa olevaan etunimi.sukunimi@gmail.com -osoitteeseen. Huono puoli tässä ratkaisussa on se, että postin lähettäminen sukunimi@esimerkkiyritys.com -osoitteen nimissä vaatii tiettyjä temppuja.

Toinen, järkevämpi vaihtoehto, on hankkia sähköpostilaatikko erillisenä palveluna. Tällöin sukunimi@esimerkkiyritys.com -osoitteeseen tulevat sähköpostit saapuvat ja tallentuvat postilaatikkoon, josta ne voi itselleen noutaa normaalisti, ja lisäksi myös postin lähettäminen tapahtuu vaivattomasti.

Älä ole ääliö! Räätälöi oma pakettisi!

Kun kaikkien edellä mainittujen asioiden suhteen on tehty päätöksiä ja sopivat palvelut on hankittu, voidaan siirtyä tekemään varsinaista kotisivujen rakennustyötä. Tässä blogissa siihen syvennytään vasta joskus tulevaisuudessa.

Seuraavissa artikkeleissa pureudutaan yllä mainittuihin aiheisiin kunnolla ja tarjotaan niistä laajempi näkemys. Ennen kaikkea tarkoituksena on esitellä olemassa olevia hyviä ja järkeviä vaihtoehtoja, joiden perusteella voi valita niin kotisivusuunnitelman kuin budjetinkin kannalta parhaat ratkaisut.

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *