Nettiyritykset blogin tekijä

Kuka?

Terve, nimeni on Lauri ja luet parhaillaan Nettiyritykset-projektiblogiani.

Olen reilu kolmekymppinen kahden lapsen isä, joka (vähäisellä) vapaa-ajallaan kuntoilee, pelailee tietokoneella ja opiskelee uusia taitoja. Koulutukseltani olen kasvatustieteisiin suuntautunut akateemikko, joka päivätyökseen pyörittelee papereita virkamiehenä. En siis ole talous- tai kauppatieteilijä enkä ole koskaan saanut minkäänlaista kaupallista tai teknillistä koulutusta. Pedagogiseen koulutukseeni nojaten uskon kuitenkin pystyväni opettamaan itselleni uusia teorioita ja taitoja, kunhan vain suhtaudun prosessiin riittävän vakavasti ja lähestyn oppimista määrätietoisen järjestelmällisesti.

Haluan ainakin toistaiseksi pitää blogi-minäni osittain anonyyminä, koska se mahdollistaa aiheista (ja ennen kaikkea rahasta) kirjoittamisen hieman vapaammin. Jos joku tunnistaa minut kirjoitusteni perusteella, niin pyydän pitämään tiedon itsellään.

Mitä?

Nettiyritykset-blogissa käsittelen aiheita, jotka liittyvät yrittäjyyteen ja talouden hallintaan. Tarkastelunäkökulmaksi on valittu Internet ja sen mahdollistamat nykyaikaiset tavat pyörittää yritystoimintaa mistä ja milloin tahansa. Lisäksi kirjoitan myös aiheista, jotka sivuavat henkilökohtaisia raha-asioita kuten esimerkiksi sijoittaminen tai säästäminen. Pyrkimyksenä on kirjoittaa kattavia artikkeleita, jotka ovat riittävän opasmaisia muiden hyödynnettäväksi. Julkaisuaikataulu blogissani on säännöllisen epäsäännöllinen ja aiheeni valitsen sen perusteella, mikä itselleni on ollut ajankohtaista, merkityksellistä tai muutoin mielenkiintoista. Tavoitteenani on kirjoittaa vähintään yksi artikkeli viikossa, jotta projektissa olisi edes jotain järkeä. Kuulen mielelläni myös ehdotuksia mahdollisista aiheista, joita minun haluttaisiin käsittelevän.

Todennäköisiä aiheita ovat esimerkiksi yritystoiminnan aloittaminen,toimintaa helpottavien työkalujen esittely, verkkosivujen ja verkkokauppojen suunnittelu sekä tuottaminen, markkinointi ja näkyvyyden kasvattaminen sekä hakukoneoptimointi (SEO). Blogin tekstit ovat lähtöisin omista oppimiskokemuksistani.

Suunnittelin tämän tyylisen blogin aloittamista ensimmäisen kerran jo vuoden 2016 alkupuolella, mutta lopulta päätin ottaa itseäni niskasta kiinni vasta vuoden 2017 alussa. Blogini on siis vielä nuori, mikä näkynee pitkän aikaa sisällön vähyydessä.

Miksi?

Olen alkanut kirjoittaa Nettiyritykset-blogia useasta syystä ja läpinäkyvyyden vuoksi haluan tuoda esille ne kaikki. Kaksi ensimmäistä syytä liittyvät toisiinsa saumattomasti. Kirjoitan tätä blogia omaksi ja muiden hyödyksi. Olen useamman vuoden ajan omatoimisesti opiskellut blogissa käsiteltäviä aiheita sellaisella metodilla, jota voisi kutsua ”epäsäännölliseksi satunnaisselailuksi”. Nyt olen päättänyt muuttaa metodiani määrätietoisemmaksi ja käytännönläheisemmäksi. Tulin lopputulokseen, että pystyn parhaiten konkretisoimaan oman oppimiskokemukseni pitämällä oppimispäiväkirjaa eli kirjoittamalla asioista, joita olen itsenäisesti opiskellut ja soveltanut käytäntöön. Jotta oppimispäiväkirjan pitämiseen keskittyy ja suhtautuu riittävällä vakavuudella, tulee se mielestäni tehdä edes jollakin tasolla julkiseksi. Tämän vuoksi olen valinnut oppimispäiväkirjani muodoksi julkisen blogin. Toivon, että muut pystyvät hyödyntämään julkaisemiani havaintoja ja oppimaan helpommin jakamieni kokemusten avulla.

Kolmas syy blogille ovat sen yhteisölliset mahdollisuudet. Koska en ole kaikkitietävä kauppatieteilijä enkä mikään markkinaguru, haluan tietoa myös muilta ihmisiltä. Toivon pystyväni kommunikoimaan blogini kautta sellaisten ihmisten kanssa, jotka painivat samanlaisten yrittäjyyteen liittyvien ongelmien parissa kuin minä, sillä uskon oppivani myös sillä tavalla uutta. Mikäli sinulla on siis jotain kysyttävää, kommentoitavaa tai olet kiinnostunut tekemään yhteistyötä jonkin asian suhteen, niin älä epäröi ottaa yhteyttä.

Viimeinen syy liittyy hakukoneoptimoinnin tutkimiseen ja opiskeluun suomalaisessa kontekstissa. Toistaiseksi kaikki kokemukseni hakusanatutkimuksista ja hakukoneoptimoinneista ovat peräisin englanninkielisestä ympäristöstä. Näin ollen tämän blogin tavoitteena on myös selvittää, kuinka paljon teoriat hakukoneoptimoinnista soveltuvat käytettäväksi suomenkielisessä ympäristössä sekä kuinka paljon Suomessa ollaan yleensä tietosia tai kiinnostuneita blogin aihealueista. Mielestäni halvin ja järkevin tapa tutkia ja opiskella tällaista asiaa on pyrkiä kirjoittamaan pitkäjänteisesti blogia tutkittavaan aihealueeseen liittyen.

Kumppanuusmarkkinointi (affiliate)
Nettiyritykset-blogissa ei näytetä satunnaisesti valikoituvia mainoksia. Blogin kirjoittaja ei myöskään ota vastaan rahaa tai tuotteita positiivisten arvioiden kirjoittamisesta. Kirjoitusten tavoitteena ei ole myydä tuotteita tai palveluita. Kirjoittajan hyviksi ja laadukkaiksi kokemiin tuotteisiin tai palveluihin saatetaan lisätä kumppanuusmarkkinointilinkit (affiliation links), joiden tuotoilla katetaan blogin ylläpidosta syntyvät kulut. Kumppanuusmarkkinointimahdollisuudet selvitetään kuitenkin vasta artikkelien kirjoittamisen jälkeen, eikä aiheita valita niiden perusteella.