Netissä tienaamisen perusteet: myy ja markkinoi

LauriYritystoiminta0 Kommenttia

Oivallus netissä tienaamisen mahdollisuuksista

Jaa tämä artikkeli

Mitä yrittäminen on? Tavallisesti yrittämisen tavoitteena on tuottaa rahallista voittoa yrittäjälle. Jotta rahaa saadaan, yrityksen täytyy tehdä jotain hyödyllistä ja arvokasta (tuottaa hyödykkeitä), josta tavalliset kuluttajat tai muut yritykset haluavat maksaa rahaa.

Internetiin perustuva yritystoiminta ei ole loppujen lopuksi kovin erilaista perinteisiin yrityksiin verrattuna. Nettiä voidaan kyllä pitää omana maailmanaan, joka tarjoaa yrittäjille uudentyyppisiä mahdollisuuksia ja missä kaikki fyysisen maailman lainalaisuudet eivät päde. Se ei silti kuitenkaan poista sitä yksinkertaista faktaa, että rahan tienaaminen netissä voidaan jakaa kahteen kategoriaan: myy omistamiasi tuotteita tai edistä toisten yritysten tuotteiden myyntiä.

Hanki tavaroita halvalla ja myy ne hieman kalliimmalla

Myyntitapahtuma internetin välitykselläHistoriallisesti perinteisin tapa tienata rahaa kauppiaana on ollut tuotteiden hankinta halvalla ja myyminen kalliimmalla eteenpäin. Tämä klassinen malli toimii internetissä aivan samoin kuin normaalissa maailmassakin. Ihmisethän harrastavat tätä pienimuotoisesti yksityishenkilöinä ympäri nettiä. Hamstrataan halvalla tietämättömiltä muumimukeja ja yritetään sitten myydä niitä huomattavasti kalliimmalla hinnalla Muumi-intoilijoille Facebookissa.

Verkkokauppa (online store tai eCommerce website) on tyypillisin tapa harjoittaa yritystoimintaa internetissä. Mielestäni jokaisella perinteisellä kivijalkakaupalla tulisikin olla oma nettikauppa omassa myynnin työkalupakissaan, sillä se on tavalliselle kaupalle lähes ilmainen ylimääräinen toimitila ja virtuaalinen näyteikkuna. Yrityksen tarvitsee verkkosivujen ylläpidon lisäksi huolehtia ainoastaan netissä myytyjen tuotteiden pakkaamisesta ja lähettämisestä asiakkaille.

Hieman modernimmassa versiossa nettikaupalla ei ole lainkaan fyysistä toimitilaa, vaan ainoastaan verkkosivusto. Kotisivujen pystyttäminen tällaiselle kaupalle on kohtalaisen yksinkertaista ja halpaa, etenkin jos suunnittelee ja rakentaa verkkokaupan itse. Ongelmaksi muodostuu tuotteiden hankkiminen ja varastointi.

Käsitöitä tekevälle yrittäjälle tuotteiden hankintahinta muodostuu yleensä riittävän halvaksi, jos tuotteiden valmistamiseen kuluva aika saadaan riittävän lyhyeksi. Tällöin työtilaa voidaan yleensä käyttää myös varastona.

Jos tarkoitus on kuitenkin toimia vähittäiskauppiaana, joka hankkii myytävät tuotteet valmistajalta tai tukkukauppiaalta, voi varastoinnista muodostua mielenkiintoisia haasteita. Kotitoimisto muuttuu yllättävän nopeasti vähemmän kodikkaaksi, jos aikomuksena on myydä polkupyöriä ja niitä tarvitsisi varastoida tilapäisesti 100 kappaletta.

Lisäksi on huomioitava tuotteiden siirtokustannukset alkuperäismyyjältä omaan varastoon ja sisällytettävä ne tuotteiden hintoihin. Hankittaessa kaupattavat tuotteet ulkomailta joutuu painimaan maahantuontikustannusten kanssa. Kotimaassakin kuljetuksesta joutuu pakosta maksamaan joitain roposia, ellei itse kanna apostolinkyydillä tuotteita omaan varastoon.

Säästin tekemällä itse ja seuraavaksi myyn

Äsken mainitsin jo, kuinka käsityöläisellä on mahdollisuus saada itse valmistetun tuotteen hankintakustannukset riittävän matalaksi, jotta tuotteen voi aikanaan myydä kunnon voitolla. Netti tarjoaakin upeita mahdollisuuksia kaikille niille keksijöille ja innovaattoreille, jotka valmistavat mitä ihmeellisimpiä ja hienompia tuotteita, mutta joilla on ollut vaikeuksia saada omia tuotteitaan esille.

Nettikaupan voi aivan hyvin myös rakentaa ainoastaan yhden myytävän tuotteen ympärille. Esimerkiksi HelppoX Oy (www.helpbox.fi) myy ainoastaan yhtä tuotetta, joka on suunniteltu ratkaisemaan pienten lasten lelujen siivoamiseen ja säilytykseen liittyviä ongelmia.

Vaikka fyysisten tuotteiden valmistuksessa hankintakustannuksissa saattaa voittaa, voi seinä myöhemmin nousta vastaan toiminnan laajentumisen yhteydessä. Jos tuotetta ei ole nopea valmistaa, voi löytää itsensä nopeasti ajallisesta umpikujasta, jossa et yksin enää ehdi valmistaa tuotetta kysynnän mukaan. Ratkaisuja ongelmaan ovat automatisointi tai lisätyövoiman hankkiminen. Kannattaakin jo tuotteen suunnitteluvaiheessa uhrata hetki tai kaksi pohdinnalle, voidaanko tuotetta tulevaisuudessa valmistaa massatuotantona.

Sarjatuotannon ongelmat voi nitistää kertarysäyksellä, jos rakentaa tuotteensa digitaaliseksi (ohjelmisto tai jokin viihteellinen sovellus, kuten peli). Myytäväksi tarkoitetun digitaalisen tuotteen monistaminen on äärimmäisen halpaa, mutta toisaalta tuotteen rakentamiseen käytetty aika moninkertaistuu ja tuotteen esille nostaminen voi olla hankalaa. Etenkin mobiilipelien markkinoilla on tällä hetkellä todella tungosta, joten erottuminen on vaikeaa.

Digitaalisen tuotteen myyntitapaa voi myös pohtia. Perinteinen tapa on ollut myydä tuote käyttäjälle kertakorvauksella. Tuotteen jatkokehityksen yhteydessä yritys on julkaissut uusia versioita tuotteesta, jotka on jälleen myyty kertakorvausperiaatteella. (esimerkiksi Microsoft Windows XP, Windows 7, Windows 8). Uudempi malli on niin kutsuttu SaaS (Software as a Service). Tässä mallissa asiakas ostaa aikaan perustuvan käyttöoikeuden (esimerkiksi kuukausi tai vuosi) samalla kun yritys ylläpitää ja kehittää tuotetta jatkuvasti. Aiemmin SaaS-mallia vierastettiin ja epäiltiin, että se tuottaa vähemmän rahaa yritykselle kuin perinteinen malli, mutta todellisuus on osoittanut päinvastaista. Esimerkiksi Adoben Photoshop CC myydään nykyään SaaS-mallilla.

Tietenkin jos osaa jotain erinomaisesti, voi yrityksen perustaa myös omien taitojensa ympärille ja myydä niitä. Hinnoittelun voi tehdä aikaperusteisesti, urakkaperusteisesti tai tietyissä tapauksissa myös erilaisina palvelusopimuksina.

Muiden yritysten tuotteiden markkinointi vaatii yleisöä, mutta on riskitöntä

Digitaalinen markkinointi megafonillaJos ei halua olla vähittäiskauppias tai myydä itse valmistettuja tuotteita, voi aina edistää muiden yritysten tuotteiden myyntiä eli tehdä markkinointia. Se on Internetissä kohtalaisen riskitöntä yrittämistä, mutta sen tekeminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja paljon työtä.

Väitän, että jokainen ihminen on joskus tehnyt markkinointia ja se tulee meiltä luonnollisemmin kuin kuvittelemmekaan. Sanotaan, että Newtonin 3. lain mukaisesti emme voi koskea tulematta kosketuksi. Samaa lausahdusta voidaan soveltaa myös markkinoinnin perusperiaatteeseen: ”Emme voi puhua asioista ilman, että ne tulisivat markkinoiduiksi.”

Kertoessamme kokemuksistamme ystävillemme ja tuttavillemme tulemme huomaamatta markkinoineeksi kokemuksissamme esiintyneitä tuotteita tai palveluita. Yritykset yleensä tavoittelevat positiivisia viestejä tuotteilleen, mutta todennäköisesti negatiivisestakin tietoisuudesta on enemmän hyötyä kuin siitä, ettei kukaan edes tiedä tuotteen tai yrityksen olemassaolosta.

Markkinoinnilla ja myyntityöskentelyllä on käsitykseni mukaan hieman stereotyyppisen negatiivinen sävy. Perinteinen tapa tienata markkinointityöllä onkin pestautua jonkin markkinointiyrityksen palvelukseen palkolliseksi. Tuskin kukaan kuitenkaan suunnittelee urautuvansa puhelinmyynnin erikoisammattilaiseksi ja lisäksi motivaation löytäminen voi olla ajoittain vaikeaa, jos joutuu käskettynä markkinoimaan tuotetta, josta ei ole itse lainkaan kiinnostunut.

Mainostilan vuokraaminen on helppoa, mutta tehotonta

Ei kuitenkaan keskitytä tässä kirjoituksessa markkinoinnin perinteisiin keinoihin, sillä netti on mullistanut yksityishenkilön mahdollisuudet tienata markkinoinnilla. Internet-markkinoinnin perusperiaatteen voi tiivistää ajatukseen, että jos olet hankkinut itsellesi yleisön, voit tienata sen avulla.

Ensimmäinen ja kenties yleisin tapa tienata mainoksilla netissä on ”vuokrata” näkyvyyttä omilta verkkosivuilta. Kaikki ovat nähneet netissä niin kutsuttuja bannerimainoksia. Kaikki myös varmasti tietävät, kuinka tehottomia ne ovat eli kuinka usein et klikkaa niitä. Mainosten näyttämisestä saa rahaa kahdella eri perusperiaatteella: mainoksen näyttökertojen mukaan (CPM, Cost per Mille, tuhannen näyttökerran hinta) tai mainoksen klikkausten mukaan (CPC, Cost per Click, yhden klikkauksen hinta).

Mainostilan vuokrauksen suurin ongelma on, että et itse vaikuta millään tavalla siihen, mitä sivuillasi näytetään. Tämän takia niiden näyttämisestä tienaakin vain muruja, ellei sivuston yleisömäärä ole valtaisa. Toisaalta mainostilan vuokraaminen on yksinkertaista ja helppoa, joten se on kohtalaisen varma tapa tienata edes vähän, edellyttäen että nettisivuilla vierailee ihmisiä. Googlen AdSense on tunnetuin mainostilan vuokraamiseen erikoistunut palvelu.

Kumppanuusmarkkinointi on taitolaji

Tehokkain tapa tienata bloggaamisella (kirjoittamalla tai videoimalla) on tehdä kumppanuusmarkkinointia (affiliation, affiliaatiomarkkinointi). Tyypillisesti hyvät bloggaajat tuottavat blogatessaan oikeasti arvokasta sisältöä erilaisista tuotteista kuluttajille jakaessaan omia kokemuksiaan. Yritykset pyrkivät tukemaan tällaista toimintaa, jolloin syntyy eräänlainen kumppanuus yrityksen ja bloggaajan välille.

Suppeimmillaan affiliaatiomarkkinointi ymmärretään vain affiliaatiolinkkeinä. Hyvänä esimerkkinä ovat niin kutsutut Amazon-affiliaatiosivustot, joissa tuotteista kirjoittamisen yhteyteen liitetään linkki Amazonin verkkokauppaan, josta tuotteen voi ostaa. Mikäli sivun lukija ostaa tuotteen siirryttyään blogista Amazoniin, maksaa Amazon palkkion blogin kirjoittajalle. Affiliaatiolinkkejä voi hankkia käyttöönsä suoraan yrityksiltä tai affiliaatioverkostoilta.

Kumppanuusmarkkinointia ei kannata kuitenkaan mieltää pelkkinä linkkeinä. Jotkin bloggaajat tyytyvät aineelliseen vastikkeeseen ja kirjoittavat mielellään aihepiiriinsä liittyvistä tuotteista, mikäli yritykset lähettävät heille niitä ”ilmaiseksi”. Yritysten kanssa voi sopia myös rahallisesta korvaushinnasta, jota vastaan bloggaaja käsittelee yrityksen valitsemaa tuotetta. Kumppanuusmarkkinoinniksi voidaankin mieltää kaiken sellaisen sisällön tuottaminen, josta kirjoittaja saa jotakin korvaukseksi ennalta sovittujen ehtojen perusteella.

Tästä päästäänkin kumppanuusmarkkinoinnin suurimpaan ongelmaan. Kumppanuusmarkkinoinnin yhteydessä päädytään helposti eettisesti erittäin harmaalle alueelle. Jos bloggaaja tienaa rahaa sen perusteella, kuinka moni lukija klikkaa hänen artikkeliinsa laittamaa kumppanuuslinkkiä, voi houkutus olla suuri ylistää tuotetta taivaisiin rahan toivossa. Netti onkin pullollaan artikkeleita ja arvioita, jotka on naamioitu puolueettomiksi henkilökohtaisiksi mielipiteiksi, mutta joiden ainoa tarkoitus on saada lukija klikkaamaan linkkiä ja ostamaan tuote. Itse uskon Googlenkin käyttämään mottoon ”Don’t be evil” ja toivoisin sen pätevän myös affiliaatiomarkkinointiin: huijaamalla lukijoita voi saavuttaa lyhyellä aikavälillä suurempia voittoja, mutta menestyäkseen oikeasti täytyy panostaa luotettavuuden kasvattamiseen ja arvokkaiden asioiden tekemiseen.

Muutamia erikoisempia esimerkkejä markkinoinnista

Seuraavaksi on luvassa muutamia yritysideoita, jotka ovat yhdistelmiä myynnistä ja markkinoinnista.

Dropship on käsite, joka on puhtaasti yhdistelmä myyntiä ja markkinointia. Dropship-käsitteelle ei taida olla olemassa vakiintunutta suomalaista käännöstä. Voidaan puhua välitysmyynnistä, suoramyynnistä tai tilaus-toimitusmyynnistä. Vaikka dropshipin yhteydessä puhutaan myymisestä, periaatteeltaan se on kuitenkin lähempänä markkinointia. Dropship viittaa ajatukseen, jossa myydään kuluttajille tuotteita, joita ei itse omisteta. Kuluttaja maksaa myyjälle tuotteesta, jonka jälkeen myyjä tilaa tuotteen toiselta yritykseltä, joka lähettää sen suoraan kuluttajalle. Myyjä ei itse koskaan koske tuotteeseen vaan ainoastaan välittää rahaa ja toimitustietoja. Dropship on vanhempi liiketoimintamalli kuin Internet, mutta netti on mahdollistanut dropshippaamisen uudenlaisella tavalla, kun verkkokauppojen pystyttämisestä ja globaalista yritystoiminnasta on tullut helppoa.

Sosiaalinen media on mahdollistanut erään toisen erikoisemman markkinoinnin muodon. Somessa on ihmisiä, joilla on valtavasti seuraajia ja näistä henkilöistä on tullut tietyllä tapaa vaikuttajia ja julkisuuden henkilöitä. Koska he pystyvät viesteillään tavoittamaan laajoja ihmisjoukkoja, ovat yritykset alkaneet maksaa heille mainosviestien jakamisesta. Instagramissa tämä tunnetaan esimerkiksi termillä shoutout.

Viimeinen esittelyssä oleva erikoisempi nettiyrittämisen muoto on omien markkinointitaitojen tuotteistaminen. Netti muuttuu vauhdilla ja etenkään pienillä yrityksillä ei välttämättä ole osaamista tai mahdollisuuksia kehittää omaa markkinointiaan verkkomuotoon. Hakukoneoptimoinnin taitajat ja sosiaalisen median osaajat voivat tarjota omia taitojaan yritysten käyttöön. Tässä valtakunnassa on varmasti lukemattomia PK-yrityksiä, jotka tekisivät suurempaa tulosta, mikäli hyödyntäisivät edes hieman netin markkinointimahdollisuuksia.

Kuparinen on rikki

Tämä oli ensimmäinen artikkeli, jossa raapaisin varsinaisia nettiyrittämisen mahdollisuuksia. Tulen jatkossa käsittelemään näitä aiheita paljon syvällisemmin. Pyrin myös esittelemään konkreettisia tuloksia ja kokemuksia omista kokeiluistani. Jos olet kiinnostunut lukemaan jostakin aiheesta tarkemmin, laita viestiä tai kommenttia. Voin yrittää keskittyä nopeammalla aikataululla niihin aiheisiin, joista ollaan eniten kiinnostuneita.

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *