Nimipalvelin on kotisivuille elintärkeä asia

LauriVerkkosivut yritykselle0 Kommenttia

DNS maailmankartta

Jaa tämä artikkeli

Nimipalvelimen merkitys on yksinkertainen havainnollistaa. Haluat soittaa Erkki Esimerkille, mutta et tiedä hänen puhelinnumeroaan. Koska tiedät Erkin nimen, voit puhelinluettelosta etsiä hänen numeronsa ja soittaa hänelle.

Nimipalvelin (name server) on osa nimipalvelua (DNS, Domain Name System), joka on kuin puhelinluettelo. Vaikka tiedät, että tämä blogi sijaitsee www.nettiyritykset.com -osoitteessa, ilman nimipalvelua tietokoneesi ei pysty selvittämään numeerista IP-osoitetta (178.62.84.31), josta blogi oikeasti löytyy. Nimipalvelu ja sen nimipalvelimet siis yhdistävät verkkotunnukset (domain) webhotelleihin (hosting). Jos kotisivuillasi ei ole nimipalvelinta tai se on tilapäisesti rikki, ei kukaan käytännössä pysty löytämään sivujasi. Nettiyritykset-blogiakin pääsisi lukemaan vain kirjoittamalla osoitteen https://178.62.84.31.

Kuinka nimipalvelu (DNS) toimii?

Seuraavaksi on luvassa jonkin verran unettavaa teknistä selostusta, jonka olen yrittänyt muotoilla mahdollisimman lyhyeksi ja selkokieliseksi. Jos sinulle riittää tieto, että nimipalvelimet ovat äärimmäisen tärkeitä, etkä halua tietää tarkemmin miksi, voit hypätä tämän osion yli seuraavaan otsikkoon.

Käytetään esimerkkinä www.nettiyritykset.com -osoitetta. (1) Prosessi alkaa, kun kirjoitat sen selaimen osoitekenttään ja painat Enter. Koska tietokoneesi on laiskalla tavalla fiksu, se ensimmäiseksi tarkistaa omasta muististaan (local DNS cache), löytyykö sieltä suoraan tietoa Nettiyritykset-blogin IP-osoitteesta.

Jos mitään ei löydy, täytyy kuvainnollisesti ottaa yhteyttä asiakaspalveluun (DNS query). (2) Koneesi pirauttaa siis omalle Internet-operaattorilleen (esim. DNA) ja pyytää tietoa sen rekursiiviselta nimipalvelimelta (recursive DNS server). Jos joku muu operaattorin asiakas on vieraillut tässä blogissa, nimipalvelimella on tieto valmiina omassa muistissaan. Se kertoo tietokoneellesi tarvittavan IP-osoitteen ja homma on sitä myöten paketissa.

DNS-hakuprosessiJos operaattorin nimipalvelimella ei ole kysyttyä tietoa, se rupeaa yllättävän asiakaspalveluhenkiseksi ja aloittaa soittelun selvittääkseen asian tietokoneesi puolesta. (3) Aluksi se katsastaa läpi juurinimipalvelimet (root name server). Näillä ei kuitenkaan ole muuta tietoa kuin se, mihin TLD-nimipalvelimeen (Top-Level Domain name server) pitäisi ottaa yhteyttä. Koska Nettiyritykset-blogin ylimmän tason verkkotunnus (TLD) on .com, soittokierros jatkuu siis siitä vastaavaan nimipalvelimeen. (4) TLD-nimipalvelin on kuitenkin jälleen vain yksi vastaanottovirkailija, jolla ei ole vastausta varsinaiseen kysymykseen. Sen sijaan TLD-nimipalvelin osaa kyllä kertoa, mitkä nimipalvelimet vastaavat nettiyritykset.com -verkkotunnuksesta. Nämä ovat autoritäärisiä nimipalvelimia (authoritative nameservers), joille minä voin verkkotunnuksen ja blogin omistajana ilmoittaa tietoja.

(5) Kun operaattorin rekursiivinen nimipalvelin viimein soittaa oikealle autoritääriselle nimipalvelimelle, se pyytää siltä www.nettiyritykset.com -osoitteen tietoja, jolloin nimipalvelin ilmoittaa IP-osoitteen 178.62.84.31. (6) Tämän jälkeen operaattorin nimipalvelin kirjoittaa osoitteen itselleen ylös. Se merkitsee muistiin myös TTL-arvon (time-to-live), jotta palvelin tietää, milloin tieto täytyy merkitä vanhentuneeksi.

(7) Urakka on viimeinkin ohi. Internet-operaattorin rekursiivinen nimipalvelin ilmoittaa iloisena tiedon tietokoneellesi, joka kirjoittaa sen itselleen muistiin. Tämän jälkeen se yhdistää oikean webhotellin verkkopalvelimeen (webserver), josta Nettiyritykset-blogin sisältö lähetetään koneellesi. Ja tähän koko prosessiin kuluu aikaa huomattavasti vähemmän kuin tämän tekstin lukemiseen eli vain noin muutama millisekunti.

Mikä nimipalvelin kannattaa valita?

Vaihtoehdot vaakalaudallaNyt kun kaikille on selvää, miksi nimipalvelimet ovat tärkeitä (lyhyt kertaus: ilman niitä kotisivuille ei löydetä), voidaan keskittyä asioihin, joihin kannattaa kiinnittää huomiota nimipalvelinta valittaessa.

Nimipalvelinten merkitys kasvaa sitä mukaa, kuinka paljon vierailijoita kotisivuilla käy päivittäin ja mikä niiden merkitys on yrityksellesi. Jos pidät vain henkilökohtaista blogia, jolla et yritä tienata ja jonka kohdeyleisö on mummosi ja kissasi, ei nimipalvelimen laadulla ole mitään merkitystä. Otetaan vaihtoehtoiseksi esimerkiksi, että verkkosivuillasi vierailee päivittäin 10000 potentiaalista asiakasta, joista tilastojen valossa noin 500 (5%) tekee keskimäärin 50€ arvoisen ostoksen. Tällaisessa tilanteessa, jos nimipalvelimen huonon laadun tai muun katkoksen takia 1000 asiakasta ei pääse kotisivuillesi ja näistä 50 (5%) ei näin ollen tee 50€ keskimääräistä ostosta, olet menettänyt 2500€ edestä myyntejä yhdeltä päivältä.

Käytännössä kannattaa siis harkita ilmaisista nimipalvelimista luopumista siinä vaiheessa, kun sivustosi päivittäiset kävijämäärät alkavat liikkua tuhannen paremmalla puolella. Tällöin pitäisi pystyä näkemään kävijämäärien vaikutus rahavirtoihin. Tietenkin, jos vielä tuhannen päivittäisen kävijän paremmallakaan puolella sivustosi ei tee yhtään rahaa, on silloin turhaa tuhlata omia rahojaan maksullisiin nimipalvelimiin.

Vaihtoehto 1: Ilmainen nimipalvelin

Jos hankkii verkkotunnuksen järkevästi, saa käyttöönsä yleensä ilmaisen nimipalvelimen. Verkkotunnusten hankkimista käsittelevässä artikkelissa esitellään vain sellaisia välittäjiä, jotka tarjoavat ilmaiset nimipalvelimet. Jos olet tilanteessa, että tarvitset ilmaisen nimipalvelimen, on alla esiteltynä muutama vaihtoehto.

NameCheap

NameCheap FreeDNS

NameCheap tarjoaa sisäänheittotuotteena ilmaisia nimipalvelimia yhteistyössä VeriSignin kanssa. Ilmaiset nimipalvelimet kulkevat nimellä FreeDNS ja ne antavat vastauksen enintään 500000 DNS-kyselyyn kuukaudessa. Mikäli NameCheapilta rekisteröi verkkotunnuksen, saa käyttöönsä BasicDNS:ksi nimetyt ilmaiset nimipalvelimet. Näiden kuukausikapasiteettia on kasvatettu miljoonaan vastaukseen.

ClouDNS

ClouDNS

ClouDNS on varteenotettava ilmainen vaihtoehto, jos käytössäsi on enintään 3 verkkotunnusta. ClouDNS:n nimipalvelinten kuukausittaisten vastausten lukumäärää ei ole rajattu, mikä herättää tiettyjä kysymyksiä palvelun laadusta.

Woima

Woima

Suomalainen Woima tarjoaa ilmaisia nimipalvelimia, jotka sijaitsevat Suomessa. Woimakaan ei määrittele ylärajaa kuukausittaisille vastauksille. Koska kyseessä on pieni toimija, palvelinten laadusta ja nopeudesta ei löydy helposti tietoa. On siis vaikea sanoa, aiheuttaako kävijöiden ja DNS-kyselyiden määrän kasvu jossain tilanteessa haasteita. Woima on varmasti hyvä vaihtoehto, jos verkkosivut on tarkoitettu ainoastaan suomalaiselle yleisölle.

Vaihtoehto 2: Maksullinen nimipalvelin

Yleensä hyvää on mahdotonta saada ilmaiseksi. Onneksi on olemassa hyviä, mutta samalla edullisia nimipalvelinten tarjoajia. Nimipalvelimista maksamalla saa yleensä katettua maantieteellisesti laajemman alueen. Lisäksi niiden tulisi olla nopeampia kuin ilmaiset vaihtoehdot. Yleensä niissä on takaus katkottomasta toimivuudesta, joten ne saattavat selvitä jopa lievistä palvelunestohyökkäyksistä (DoS, Denial of Service). Oheisessa taulukossa on nähtävillä suurimmat DNS-palveluiden tarjoajat ja näiden palvelinten keskimääräiset nopeudet helmikuussa 2017.

DNS-nopeusvertailu (helmikuu 2017)

Itse käytän tällä hetkellä NameCheapin BasicDNS-nimipalvelimia, mutta alla on esitelty muutama vaihtoehto, joita olen harkinnut kokeilevani lähitulevaisuudessa.

DNS Made Easy

DNS Made Easy

DNS Made Easy (jota ei kannata sekoittaa easyDNS palveluntarjoajaan) on keskisuuri palveluntarjoaja, joka on perustettu 2002 ja jolla on vaikuttavat ominaisuudet suhteessa alimpaan hintaluokkaan. DNS Made Easyn halvin hinnoitteluvaihtoehto on 29,95$ vuodessa, jolla pystyy hallinnoimaan 10 verkkotunnusta ja 400 tietuetta. Kuukausittaisten DNS-kyselyihin annettavien vastausten yläraja on asetettu 5 miljoonaan. DNS Made Easy on vuosimaksultaan halpa ja monipuolinen palveluntarjoaja silloin, kun pysytään näiden lukujen alapuolella.

Amazon Route 53

Amazon Route 53

Route 53 on osa Amazonin Web Services (AWS) -tuoteperhettä. Sen ominaisuudet laajenevat jatkuvasti ja sillä on nimipalvelimia kattavasti ympäri maailmaa. Parasta Amazonin palvelussa on sen skaalautuvuus. Käytännössä maksat siitä, mitä tarvitset. Tällä hetkellä jokaisesta verkkotunnuksesta maksetaan 0,50$ kuukaudessa ja jokaisesta miljoonasta kuukausittaisesta vastauksesta 0,40$. Amazonin hinnoittelu ei kuitenkaan ole kaikista selkeintä ja erilaisista tietopyynnöistä sekä teknisestä tuesta joutuu maksamaan, joten kokemattomalle ylläpitäjälle lasku voi muodostua suureksi. Amazon on halvempi kuin DNS Made Easy, jos käytössä on vain yksi verkkotunnus, jonka tarvitsee vastata alle neljään miljoonaan kuukausittaiseen DNS-hakuun.

NameCheap

NameCheap PremiumDNS

NameCheap tarjoaa yhteistyössä VeriSignin kanssa myös maksullisia nimipalvelimia. Paperilla palvelinten ominaisuudet näyttävät hyviltä ja hintakin on kilpailukykyinen. PremiumDNS pitää hankkia jokaiselle verkkotunnukselle erikseen ja se maksaa vuodessa 4,61€. Kuukausittaisten DNS-kyselyiden katoksi on ilmoitettu 2 miljoonaa vastausta, mutta NameCheapin asiakaspalvelun mukaan ylityksistä ei ainakaan tällä hetkellä laskuteta. Palvelu on aloitettu kesällä 2016, joten muutoksia hintoihin ja ehtoihin voi olla luvassa. Periaatteessa NameCheap on halvin vaihtoehto, jos verkkotunnuksia on 6 tai vähemmän ja kuukausittaisia vastauksia per verkkotunnus on alle 2 miljoonaa. On kuitenkin raportoitu, että PremiumDNS ei eroa merkittävästi nopeudeltaan ja laadultaan NameCheapin BasicDNS-nimipalvelimista.

Minkälaisia tietoja nimipalvelimelle voi ilmoittaa?

Nimipalvelimille voidaan tallentaa monenlaista tietoa. Nimipalvelimella pitää olla ”zone” jokaista verkkotunnusta varten. Sen sisällä käsitellään erilaisia tietueita (record). Wikipediaa vilkaisemalla voi huomata, että erilaisia tietuetyyppejä on vajaa neljäkymmentä. Onneksi muutaman tietuetyypin ymmärtämisellä pärjää jo pitkälle.

Koska jokaisella palveluntarjoajalla on omia pieniä erikoisuuksia, yleispätevien ohjeiden kirjoittaminen on käytännössä mahdotonta. Onneksi perusperiaatteet ovat kuitenkin kaikilla samat. Tietueille ilmoitetaan tyypillisesti kolme arvoa: Host, Value ja TTL. Host tarkoittaa osoitetta, johon halutaan liittää tietoa. Value on tieto, joka liitetään ja TTL (Time-to-live) on aika, jonka jälkeen tieto pitää varmistaa uudelleen autoritääriseltä nimipalvelimelta. Jos aikoo itse hallinnoida nimipalvelinten sisältöä, täytyy ainakin seuraavat tietuetyypit ymmärtää.

Mitä HOST tarkoittaa DNS-tietueissa?
@ = https://nettiyritykset.com
www = https://www.nettiyritykset.com
posti = https://posti.nettiyritkset.com
* (wildcard) = https://jokumuuosoite.nettiyritykset.com

A (Address record)
A-tietue on yleisin tietuetyyppi. A-tietue kertoo IP-osoitteen, jonne on otettava yhteyttä.

CNAME (Canonical name record)
CNAME-tietue on helpoiten ymmärrettävissä uudelleenohjauksena. CNAME-tietueella voidaan ilmoittaa kuinka jokin osoite tulisi ymmärtää. Tyypillisin käyttöperiaate on www. -aliverkkotunnuksen ilmoittaminen samaksi kuin verkkotunnus. Tällöin jos varsinainen verkkotunnuksen A-tietueen arvoa muutetaan, muuttuu myös www. -aliverkkotunnuksen tieto, jolloin http://www.esimerkki.com on aina sama asia kuin http://esimerkki.com.

MX (Mail Exchanger record)
MX-tietueisiin tallennetaan tieto siitä, mitä palvelimia käytetään sähköpostin toimittamiseen. MX-tietueet eroavat muista siten, että niille on annettava tärkeysjärjestys, jolloin yritetään aina ensimmäiseksi käyttää palvelinta, jolla on pienin priority-arvo.

TXT (Text record)
Teksti-tietueisiin voidaan tallentaa tekstiä, jota muut pystyvät halutessaan lukemaan. Tätä tyypillisesti hyödynnetään, jos jollekin palvelulle (esim. Google) tarvitsee todistaa, että olet verkkotunnuksen hallinnoija.

Seuraavassa artikkelissa perehdytään erilaisiin webhotellityyppeihin ja pohditaan minkälainen webhotelli omalle kotisivuprojektille kannattaa valita.

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *