Osta verkkotunnus (domain) aina halvalla

LauriVerkkosivut yritykselle0 Kommenttia

Jaa tämä artikkeli

Laitetaan tämän artikkelin tärkein teesi tähän heti alkuun: älä maksa ylimääräistä verkkotunnuksesta!

Vapaana olevan verkkotunnuksen voi rekisteröidä lukemattomilta eri välittäjiltä. Verkkotunnusten saatavuuteen liittyvät rajoitukset syntyvät lähinnä verkkotunnusten päätteiden kautta, sillä esimerkiksi .fi -päätteisiä verkkotunnuksia on pääsääntöisesti saatavilla vain suomalaisten välittäjien kautta. Verkkotunnusten hankinnassa ja välittäjien vertailussa tärkeintä onkin selvittää, kuinka suureksi kustannukset muodostuvat useiden vuosien aikana, sillä tyypillisesti verkkotunnukset hankitaan pitkälle aikavälille. Lisäksi kannattaa etsiä tietoa välittäjän tarjoamista verkkotunnusten hallinnointimahdollisuuksista sekä välittäjän yleisestä luotettavuudesta.

Lyhyt kertaus: Mikä verkkotunnus on?

Verkkotunnus, eli englanniksi domain, on osoite, jolla ihmiset löytävät helpommin ja paremmin kotisivut. Tämän Nettiyritykset-blogin verkkotunnus on nettiyritykset.com. Yrityksille verkkotunnus on käytännössä pakollinen. Vai kuinka uskottavana itse pitäisit yritystä, jonka kotisivut löytyisivät osoitteesta esimerkkiyritys.blogspot.com ja sähköposti olisi muotoa etunimi.sukunimi3@gmail.com?

Verkkotunnukset ovat tyypillisesti merkkijonoja, jotka sisältävät kirjaimia, numeroita, väliviivoja sekä pisteitä. Verkkotunnuksen päätettä kutsutaan ylimmän tason verkkotunnukseksi (top-level domain, TLD). Ne ovat joko yleisiä (com, net, edu, org) tai maakohtaisia (fi, se, de). Toisen tason verkkotunnukset ovat henkilöiden ja yritysten varattavissa (nettiyritykset.com). On tärkeä ymmärtää, että toisen tason verkkotunnuksen ostaminen ei oikeuta kaikkiin samannimisiin toisen tason verkkotunnuksiin. Nettiyritykset.com ja nettiyritykset.net ovat eri osoitteita ja ne pitää myös hankkia erikseen. Kolmannella tasolla on käyttäjän vapaasti valittavia verkkotunnuksen tarkentimia kuten www.nettiyritykset.com, posti.nettiyritykset.com tai rss.nettiyritykset.com.

Muistutuksena, että verkkotunnuksen rekisteröinti ei vielä itsessään tee mitään. Verkkotunnukselle pitää osoittaa nimipalvelimet, joihin on tallennettu tieto siitä, minne verkkotunnuksen on tarkoitus kuljettaa nettisurffaaja.

Kumpi oli ensin, yrityksen nimi vai verkkotunnus?

Kumpi oli ensin?Jo yrityksen perustamista suunniteltaessa kannattaa kartoittaa vapaana olevat verkkotunnukset. Näin pystyy varmistamaan, että tarvittavan tai tarvittavat verkkotunnukset saa hankittua yritykselleen eikä myöhemmin aiheudu ongelmia. Kannattaa myös olla riittävän perusteellinen tutkimustyössä suunniteltaessa niin yrityksen nimeä kuin verkkotunnustakin. Eräs innokas yrittäjä kertoi foorumilla, kuinka oli perustanut itselleen yrityksen, hankkinut täydellisen verkkotunnuksen ja aloittanut jo kotisivujen nikkaroinninkin. Hänen verkkotunnukseensa sisältyi kuitenkin väliviiva ja vasta useamman kuukauden jälkeen hän vahingossa kirjoitti oman verkkotunnuksensa ilman väliviivaa. Ruudulle auki pamahtaneen sivun hydraulinen sisältö ei ollut aivan sellaista materiaalia, johon hän haluaisi yrityksensä rinnastaa, joten hän päätyi lopulta vaihtamaan sekä yrityksensä että verkkotunnuksensa nimeä.

Jos kuitenkin on käynyt siten, että yritys on jo perustettu ja haluttu verkkotunnus onkin varattu, ei kannata heti vaipua synkkyyteen. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, kuka omistaa halutun verkkotunnuksen ja minne verkkotunnus johtaa. Jos verkkotunnuksen takaa ei löydy aktiivista sivustoa, kannattaa ottaa yhteyttä verkkotunnuksen omistajaan ja tiedustella osoitteen ostamista. Todennäköisesti tällöin tunnuksesta joutuu maksamaan paljon enemmän kuin vapaan tunnuksen rekisteröinnistä. Suosittelen tällaisissa tilanteissa myös harkitsemaan ja kokeilemaan luovuutta eli miettimään, olisiko jokin toinen vapaana oleva verkkotunnus toimiva yritykselle.

Verkkotunnukset tukevat nykyään ääkkösiä, mutta ääkköselliset verkkotunnukset eivät ole yleistyneet vuosien varrella. Edelleenkin on suositeltavaa hankkia pääverkkotunnus ilman ääkkösiä (esimerkkiyrittaja.com), mutta mikäli verkkotunnuksessa kuuluisi olla skandinaavisia merkkejä, voi yritykselle olla hyödyllistä varata myös skandeja sisältävä versio itselleen (esimerkkiyrittäjä.com).

Mistä verkkotunnus kannattaa hankkia?

Verkkotunnus kannattaa hankkia luotettavalta, mutta edulliselta palveluntarjoajalta. Verkkotunnuksesta ei käytännössä kannata maksaa ylimääräistä, sillä verkkotunnukset eivät itsessään sisällä mitään ominaisuuksia, joista tarvitsisi maksaa.

On sanottu, että verkkotunnus ja webhotelli olisi hyvä hankkia aina eri palveluntarjoajilta. Väite ei mielestäni täysin pidä paikkaansa enää nykypäivänä, mutta siinä piilee myös hivenen viisautta. Jos rekisteröi kaikki verkkotunnuksensa samalta palveluntarjoajalta, niiden hallinnointi on helpompaa. Lisäksi webhotellin vaihtaminen on varmasti vaivattomampaa, kun tunnukset voi vain laittaa osoittamaan uuteen palvelimeen, eikä niitä tarvitse siirrellä palveluntarjoajalta toiselle.

Tärkeintä verkkotunnuksen välittäjästä onkin selvittää, millä ehdoilla verkkotunnuksen voi tarvittaessa siirtää toiselle välittäjälle ja tarjoaako välittäjä ilmaisia nimipalvelimia. Jos löydät useita välittäjiä, jotka toteuttavat nämä ehdot, valitse niistä halvin. Jos olet päättänyt käyttää jotain tiettyä nimipalvelinten tarjoajaa, varmista että verkkotunnuksen välittäjä antaa sinun käyttää hankkimillesi tunnuksille muitakin kuin heidän omia nimipalvelimiaan.

Olen kerännyt alle muutaman tunnetun ja luotettavan välittäjän, joilta verkkotunnuksia voi hankkia. Ilmoitetut hinnat ovat helmikuulta 2017.

NameCheap

www.namecheap.com

Uuden COM-verkkotunnuksen rekisteröinti: 10,08€ / vuosi
COM-verkkotunnuksen uusiminen: 10,08€ / vuosi
Yksityisyyden suojaus (WhoisGuard): 2,71€ / vuosi
Ilmaiset nimipalvelimet: Kyllä

NameCheap on vuonna 2000 perustettu Yhdysvaltalainen verkkotunnusten välittäjä. Olen itse käyttänyt useamman vuoden ajan NameCheapia kaikkiin muihin verkkotunnuksiini paitsi FI-päätteisiin. NameCheap tarjoaa selkeän käyttöliittymän ja ennen kaikkea halvimmat hinnat, kun verkkotunnusta suunnitellaan pidettävän useita vuosia.

GoDaddy

www.godaddy.com

Uuden COM-verkkotunnuksen rekisteröinti: 0,99€ / vuosi
COM-verkkotunnuksen uusiminen: 14,99€ / vuosi
Yksityisyyden suojaus (Domains by Proxy): 12,39€ / vuosi
Ilmaiset nimipalvelimet: Kyllä

GoDaddy on todennäköisesti tunnetuin verkkotunnusten tarjoaja. Vuonna 2014 sillä on ollut noin 13 miljoonaa asiakasta ja lähes 5000 työntekijää. Itsellänikin on kokemusta GoDaddysta, mutta vaihdoin sieltä aikoinaan pois huonon käyttöliittymän ja hinnoittelun takia. GoDaddy tarjoaa todella halpoja hintoja verkkotunnuksille ensimmäiseksi vuodeksi, mutta hinnat kallistuvat todella paljon ensimmäisen vuoden jälkeen ja lisäksi myös muut palvelut ovat todella hintavia. Eri palveluiden hintatietoja saa metsästää GoDaddyn kotisivuilta vainukoirien kanssa.

1&1

www.1and1.com

Uuden COM-verkkotunnuksen rekisteröinti: 0,99$ / vuosi
COM-verkkotunnuksen uusiminen: 14,99$ / vuosi
Yksityisyyden suojaus (1&1): Ilmainen
Ilmaiset nimipalvelimet: Kyllä

1&1 on jo vuonna 1988 perustettu saksalainen yritys, joka on eräs maailman suurimmista webhotellipalveluntarjoajista. Itselläni ei ole henkilökohtaista kokemusta kyseisestä yrityksestä, mutta sen sisäänheittohinnoittelu on samantapaista kuin GoDaddylla. 1&1 ei kuitenkaan rahasta lisäpalveluilla aivan samalla tavalla kuin GoDaddy, sillä se tarjoaa kaikille verkkotunnuksille ilmaista yksityisyyden suojaa, minikokoista webhotellia sekä pienimuotoista sähköpostipalvelua.

HostGator

www.hostgator.com

Uuden COM-verkkotunnuksen rekisteröinti: 12,95$ / vuosi
COM-verkkotunnuksen uusiminen: 15,00$ / vuosi
Yksityisyyden suojaus (Domain Privacy): 12,95$ / vuosi
Ilmaiset nimipalvelimet: Kyllä

Myös HostGator on yksi näkyvimmistä ja tunnetuimmista webhotelliyrityksistä, jonka palveluvalikoimaan kuuluu luonnollisesti verkkotunnusten välittäminen. En ole ollut HostGatorin asiakas, mutta minulle on muodostunut käsitys, että kyseisen yrityksen asiakaspalvelu on heikohkoa. Mielikuva saattaa olla muodostunut sen takia, että EIG (Endurance Internation Group) osti HostGatorin itselleen vuonna 2012 ja EIG ei nauti erityisen suurta arvostusta ainakaan netin keskustelupalstoilla. HostGator on kuitenkin voittanut vuosien varrella monia palkintoja ja vuonna 2013 sillä on ollut yli 400 000 asiakasta, joten kyseessä on toimiva ja luotettava yritys.

Miten suomalainen FI-verkkotunnus eroaa muista?

Suomen lippuSuomalainen verkkotunnuspääte on .fi ja siitä vastaa Viestintävirasto. Kansallinen fi-verkkotunnuspääte on tarkoitettu suomalaisille yrityksille ja yksityishenkilöille. Sillä ilmaistaan, että verkkosivusto tai sähköpostiosoite on suomalainen. Fi-verkkotunnukset ovat lailla säädeltyjä, joten ostajan on varmistuttava, ettei fi-verkkotunnus ole rekisteröintihetkellä toisen suojattu nimi tai tavaramerkki, eikä myöskään muistuta toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä.

5.9.2016 fi-verkkotunnusten hankintaprosessi on muuttunut ja niiden rekisteröinnissä on siirrytty perinteiseen välittäjämalliin. Aiemmin kaikki tunnukset rekisteröitiin Viestintäviraston kautta, mutta nykyään ne hankitaan samalla tavalla välittäjiltä kuin muutkin verkkotunnukset. Tämä saattaa lähitulevaisuudessa tuoda fi-verkkotunnukset laajemmin kansainvälisten välittäjien valikoimiin.

Toistaiseksi fi-tunnusten välittäjät ovat pääsääntöisesti suomalaisia yrityksiä, joista alla on muutama esimerkki.

OVH

www.ovh-hosting.fi

Uuden FI-verkkotunnuksen rekisteröinti: 12,40€ / vuosi
FI-verkkotunnuksen uusiminen: 12,40€ / vuosi
Yksityisyyden suojaus ei ole mahdollista FI-verkkotunnuksissa
Ilmaiset nimipalvelimet: Kyllä

OVH on ranskalainen vuonna 1999 perustettu Internet-palveluja tarjoava yritys. OVH Hosting Oy on sen tytäryhtiö Suomessa. OVH Hosting tarjoaa ensisijaisesti webhotellipalveluja, mutta sen kautta pystyy hankkimaan fi-päätteisiä verkkotunnuksia. Verkkotunnuksen kylkiäisenä saa ilmaiseksi minikokoisen webhotellin ja sähköpostipalvelun samalla tavalla kuin 1&1:llä.

Domainhotelli

www.domainhotelli.fi

Uuden FI-verkkotunnuksen rekisteröinti: 9€ (alv 0%) / vuosi
FI-verkkotunnuksen uusiminen: 9€ (alv 0%) / vuosi
Yksityisyyden suojaus ei ole mahdollista FI-verkkotunnuksissa
Ilmaiset nimipalvelimet: Kyllä

Domainhotelli on täysin suomalainen yritys, joka välittää verkkotunnuksia ja tarjoaa webhotellipalveluja. Domainhotelli on halvin löytämäni vaihtoehto fi-päätteiselle verkkotunnukselle, joka tarjoaa ilmaiseksi myös nimipalvelimet. Yritys on perustettu vuonna 2015, joten se on esittelemistäni vaihtoehdoista nuorin. Webhotelliala on tunnetusti tuulista ja jääkin nähtäväksi, ovatko kilpailukykyiset hinnat oikeasti kilpailukykyisiä vai onko vaarana, että yritys joutuu lopettamaan toimintansa lähivuosien aikana.

Suojaa tarvittaessa yksityisyyttäsi

Verkkotunnuksen ostamisen yhteydessä on ilmoitettava tunnuksen omistajan, ylläpitäjän ja teknikon yhteystiedot. Yleensä näihin tehtäviin merkitään yksi ja sama henkilö. Ilmoitettaviin tietoihin kuuluu nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköposti. Nämä tiedot ovat julkisia ja näkyvät kenelle tahansa, joka WHOIS-palvelun avulla pyytää verkkotunnuksen yhteystietoja.

Mikäli ei halua kuuluttaa kaikelle kansalle yhteystietojaan, verkkotunnusten välittäjät tarjoavat yksityisyyden suojaa, jolloin yhteystiedoiksi tulee suojauspalveluntarjoajan tiedot. Alla on esitetty esimerkkinä tämän blogin verkkotunnuksen WHOIS-tiedot, jotka on suojattu NameCheapilta ostetulla WhoisGuard-palvelulla.

WHOIS: www.nettiyritykset.com
Name: WhoisGuard Protected
Organization: WhoisGuard, Inc.
Mailing Address: P.O. Box 0823-03411, Panama Panama 0 PA
Phone: +507.8365503
Fax: +51.17057182
Email:badd96f976a64ff395a307dc27e59fd9.protect@whoisguard.com

Fi-verkkotunnuksille ei yksityisyyden suojaa voida hankkia. Yrityksille rekisteröidyissä verkkotunnuksissa näkyvät aina yrityksen omat yhteystiedot ja vastuussa olevan henkilön nimi. Yksityishenkilöille rekisteröidyissä tunnuksissa näkyvät ainoastaan omistajan etunimi ja sukunimi.

Seuraavassa artikkelissa perehdytään siihen, kuinka nimipalvelimet asetetaan ohjaamaan verkkoliikenne oikeaan osoitteeseen ja käsitellään nimipalvelimien merkitystä kotisivujen käytettävyyden näkökulmasta.

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *