Pieni kertomus sattumasta, joka muutti tapani suhtautua rahaan

LauriTalouden hallinta0 Kommenttia

Budjetointi on kuin joogaa

Jaa tämä artikkeli

Sanotaan, että aloittaminen on aina vaikeaa. Blogin ensimmäisen artikkelin kohdalla täytyi hetken aikaa miettiä, mistä näkökulmasta tätä valtavan laajaa digitaalisen yrittäjyyden aihetta ryhtyisi lähestymään. Lopulta päätin, että alusta on yleensä kohtalaisen turvallista aloittaa.

Oletteko joskus huomanneet pohtivanne elämäänne ja miettineenne, mitkä ovat sellaisia hetkiä, jotka ovat muovanneet teistä sellaisia kuin olette? Toisinaan ne ovat selkeitä ja valtavia (autokolari, unelmatyöpaikan saaminen, hyväksymiskirje oppilaitokseen), toisinaan ne ovat pieniä mutta merkityksellisiä (täydelliseltä tuntuvan musiikkikappaleen löytäminen, oman lapsen herääminen yöllä painajaiseen) ja toisinaan ne ovat niin mitättömiä ja satunnaisia, että niiden merkitystä ei pysty ymmärtämään kuin vasta pitkän ajan kuluttua myöhemmin. Tämä verkkosivusto on käytännössä sellaisen mitättömältä tuntuvan päätöksen kaiku ja tämä artikkeli on kertomus siitä, miten se tapahtui.

Palataan vuoden 2014 viimeiseen päivään…

Taloudenhallinnan uudenvuodenihme

Tai oikeastaan vuoden 2014 viimeinen päivä ei ole alku vaan loppu. Olen intohimoinen PC-pelaaja ja joulun jälkeiset välipäivät kuluivat tuona kyseisenä vuonna PC-pelaajille tyypillisellä tavalla: Steam-pelikaupan alennuksia selaillessa ja ostellessa pelejä, joita ehtii pelaamaan sitten joskus kun on aikaa eli heti ensi vuosikymmenellä. Olin todennäköisesti ottanut jo muutaman vuodenvaihteen kunniaksi, kun päädyin ostamaan Steamista jonkin satunnaisen pelin sijasta You Need a Budget (YNAB) -nimisen budjetointiohjelman huimalla 12,49€ kertasijoituksella.
YNAB ja Steam-kauppa
YNAB ei ole enää saatavilla Steamista. Vuoden 2015 joulukuussa YNAB luopui perinteisestä versionumeroinnista ja siirtyi SaaS (Software as a Service) tyyppiseen lisensointimalliin, jossa käyttäjä maksaa vuosimaksun ohjelman käyttämisestä.

En luonnollisesti pysty enää muistamaan sitä ajatusketjua, joka johti kyseisen ohjelman heräteostokseen, mutta jostain syystä aloimme käyttää sitä vaimoni kanssa heti seuraavana päivänä. Uudenvuodenlupauksilla pyritään yleensä muuttamaan omaa elämää parempaan ja terveellisempään suuntaan, mutta tuolla yllättävällä päähänpistolla on ollut merkittävämpi vaikutus elämääni kuin yhdelläkään perinteisellä uudenvuodenlupauksella. Käytämme nimittäin vieläkin kyseistä ohjelmaa perheemme taloudenhallintaan ja samalla sen käytön aloittaminen oli alkusysäys ajatusmaailmani muuttumiselle.

Minä ja raha

AikajanaMinulla ei ole koskaan ollut erityisiä haasteita rahan kanssa. Sitä on aina ollut riittävästi omiin tarpeisiin, mutta ei koskaan kuitenkaan niin paljon, että sitä olisi voinut käyttää sytykkeenä. Aloitin kohtalaisen nuorena kesätöiden tekemisen ja tein töitä parina iltana viikossa lähes koko lukion läpi. Sen vuoksi minun ei ole tarvinnut olla täysin vanhempieni armoilla raha-asioiden suhteen sitten yläasteaikojen. Varusmiespalvelus oli taloudellisesti tiukinta aikaa elämässäni. Sotaleikeistä maksetut päivärahat eivät päätä huimanneet, mikä yhdistettynä muiden kuukausiansioiden uupumiseen aiheutti melkoisen notkahduksen totuttuun tulotasoon.

Armeijan harmaiden jälkeen siirryin opiskelemaan, jolloin pystyin omilla valinnoillani palauttamaan kuukausittaiset tuloni jälleen sellaiselle tasolle, että ne riittivät ylläpitämään elämäntyyliäni, joka kuitenkin oli kohtalaisen vaatimatonta. Suoraviivaisen opiskelun jälkeen päädyin piakkoin töihin, naimisiin, asuntovelkaiseksi, isäksi ja niin edelleen. Suorastaan mielikuvituksettoman tylsä keskiluokkainen tarina, eikö olekin?

Vaimoni kanssa raha-asioiden järjestely on ollut aina erittäin helppoa. Yhteen muuttamisen jälkeen meillä oli taloustili, josta yhteiset talous- ja ruokakulut katettiin ja jonne kumpikin laittoi ennalta sovitun määrän rahaa kuukausittain. Pikkuhiljaa huomasimme olevamme tilanteessa, jossa oli oikeastaan olemassa vain perheen rahat riippumatta siitä, kumpi meistä ne oli tienannut. Se on sopinut meille, sillä kumpikaan meistä ei (eikä etenkään vaimoni) harrasta hintavia heräteostoksia tai vastuutonta rahankäyttöä.

Ajan saatossa oli kuitenkin yksi merkittävä asia kadonnut täysin näköpiiristämme. Yhteisen rahankäytön vuoksi kumpikaan meistä ei pystynyt hahmottamaan tarkasti, mihin oikeasti käytämme rahaa ja kuinka paljon. Näimme kyllä, että elimme kohtalaisen järkevästi, koska tileillämme oli pääsääntöisesti jonkin verran enemmän rahaa palkkapäivänä verrattuna edellisen kuukauden palkkapäivän tilisaldoon. Emme kuitenkaan olleet perillä siitä, kuinka lähellä vuotuiset menomme olivat vuotuisia tuloja ja kuinka paljon rahaa meidän olisi järkevä pitää puskurina yllättäviä menoja varten. Lisäksi emme yleensä osanneet ennakoida mitään isompia vuotuisia laskuja.

Budjetointi on kuin hengityksen tietoista hallintaa

YNAB: You Need a BudgetYou Need a Budget (YNAB) -ohjelman käyttämisen aloittaminen ja budjetoinnin opettelu muutti perheemme taloudenhallinnan hyvin lyhyessä ajassa täysin toisenlaiseksi. Yhtäkkiä tiesimme tarkalleen, kuinka paljon rahaa käytimme mihinkin ja milloin olimme eläneet kuukauden järkevästi ja milloin ylittäneet tulomme.

Ja ei, en väitä että kyseinen ohjelma olisi automaattinen avain onneen. Sitä ei itse asiassa edes tarvita. Budjetointia voi suorittaa ihan tavallisella taulukkolaskentaohjelmalla kuten Microsoftin Excelillä tai Googlen ilmaisella Sheetsillä. Enemmän kuin työkaluja, budjetoinnissa tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja säännöllisyyttä.

Henkilökohtainen taloudenhallinta ja sen rahavirrathan ovat kuin hengittämistä: sisään ja ulos. Saamme käyttöömme rahaa ja hetken kuluttua käytämme sen johonkin. Toiset osaavat intuitiivisesti hallita ulos menevää virtausta järkevästi ja toiset päätyvät haukkomaan henkeä velkataakan alla kuin hapenpuutteen vuoksi sätkivät kalat kuivalla maalla. Budjetointia voisi verrata joogaan. Keskitymme liikkeiden aikana hengitykseemme ja hallitsemme sitä kokonaisvaltaisesti. Sisäänhengityksen yhteydessä tiedämme, millä tavalla ja kuinka paljon saamme ilmaa missäkin vaiheessa. Uloshengityksessä keskitymme jo ennen hengityksen aloittamista siihen, miten aiomme hengittää ja hallitsemme virtausta tietoisesti koko sen keston ajan. Budjetointi ei ole vaikeaa, mutta voisi sanoa, että se on samalla tavalla vaikeaa kuin hengittäminen joogassa. Tutustuessani joogatyylisiin kehonhallintaliikkeisiin oli ainakin itselleni aluksi paljon helpompaa vain hengitellä vapaasti kuin yrittää rytmittää hengitys osaksi liikkeitä. Samalla tavalla eläminen ilman budjetointia käy kyllä helposti ja vaivattomasti, mutta (kuten joogassakin) määrätietoisella vaivannäöllä tulee todennäköisesti parempi olo pitkässä juoksussa.

Ajattelin alun perin käydä läpi myös oppimiani budjetoinnin periaatteita jo ensimmäisessä artikkelissa, mutta taidan jatkaa aiheesta tarkemmin seuraavassa kirjoituksessa.

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *